Skip to main content
LIFE & HACKS

Cara nak handle Suami Jarang Solat

By May 19, 2012November 1st, 2021No Comments

SAYA sudah berkahwin dan tertekan dengan sikap suami. Suami jarang solat dan apabila ditegur, dia bermasam muka. Keadaan itu menyebabkan saya mengalah dan mudah memaafkannya.

Pernah saya tegur dengan cara lembut tetapi tetap tidak berhasil. Apabila memikirkan ikatan perkahwinan yang dibina selama sembilan tahun, saya akhirnya mengalah.

Kadangkala, sabar seorang isteri ada hadnya. Pernah sekali saya terjumpa mesej mesra dengan wanita lain. Bila diajak berbincang dia cuba mengelak kemudian saya yang dimakinya.
Macam-macam perkataan kurang sopan dilemparkan kepada saya. Saya ingin mengambil keputusan untuk bercerai, tapi tidak sampai hati kerana memikirkan anak-anak.

Dia umpamakan saya seorang isteri yang cemburu buta, suka menuduh sesuatu yang dia tidak buat. Ketika marah, saya tidur berasingan dengannya.

Jawapan:

TEKANAN perasaan dialami semua orang dalam menghadapi cabaran hidup. Ia boleh berlaku dalam alam rumah tangga, keluarga, pekerjaan dan sebagainya.

Islam melihat kehidupan dunia sebagai ujian (ibtila’, bala) dalam menguji kesabaran dan kesyukuran seseorang hamba Allah. Kita hendaklah sentiasa bersabar dengan segala ujian biasanya yang tidak baik dan bersyukur apabila menerima nikmat daripada Allah.

Dalam kes di atas, puan terganggu dengan sikap suami seperti tidak bersolat, mengabaikan teguran yang baik, mempunyai wanita lain hingga timbul rasa cemburu dan api kemarahan.

Itu menjadikan puan seorang pendendam terhadap suami hingga sentiasa tidur berasingan dengannya. Puan pula dibiarkan mengurus rumah tangga dan anak bersendirian tanpa bantuannya.

Semua itu menyebabkan puan hilang rasa hormat kepada suami dan berdendam dengan suami. Bagaimanapun, kasih kepada anak yang mengikat perkahwinan puan.
Beberapa nasihat yang saya boleh berikan, antaranya puan hendaklah menghilangkan sikap pendendam dengan suami kerana sikap dan kelakuannya itu.

Perasaan seperti dendam dan benci boleh menghalang hubungan erat antara suami isteri. Perasaan sedemikian sebahagian daripada penyakit hati yang perlu dihapuskan dan diganti dengan kasih sayang serta mawaddah.

Kedua, puan hendaklah melayan suami dengan sebaik mungkin dan tidak membiarkan tidur sendirian. Perbuatan sedemikian hanya mengundang perkara negatif lain seperti suami ingin berkahwin lain.
Islam mengajar bahawa kedua-dua suami isteri adalah teman hidup dan teman tidur. Segala persengketaan dan pertelingkahan hendaklah diselesaikan sebaik mungkin.

Ketiga, mengambil sikap bermaafan antara satu sama lain adalah asas keharmonian rumah tangga. Tiada seorang pun yang maksum daripada melakukan kesilapan melainkan nabi saja.

Keempat, ambillah pendekatan bersyukur dengan adanya suami dan anak serta bersabar dengan kerenah mereka. Kelima, apabila proses membaiki diri berjalan dengan baik, kita dapat membaiki orang lain sebaik mungkin.

Apabila berbuat demikian InsyaAllah rumah tangga menjadi aman dan bahagia. Suami menjadi taat kepada Allah dengan bersolat dan bertanggungjawab kepada anak dan isteri.

Source: Harian Metro…

Cik Na

Cik Na

"The past cannot be changed. The future is yet in your power girl."

Leave a Reply