Info Duit Syiling Berwarna Sempena Hari Malaysia

Untuk pengumpul duit syiling pasti ini merupakan berita gembira buat korang kan.. Sebagai peringatan sempena Hari Malaysia tahun ni yang ke 50, satu keluaran baru duit syiling berwarna akan di terbirkan oleh Bank Negara Malaysia BNM dan akan dijual 17 September 2013.

Ada 3 jenis duit syiling berwarna yang akan di jual Sempena Hari Malaysia

a) Duit Syiling Peringatan Perak (pruf) ini adalah duit syiling berwarna pertama dikeluarkan oleh BNM. Pada bahagian hadapan duit syiling ini terdapat imej berwarna Jalur Gemilang. diperbuat daripada logam Perak (Fine Silver) dengan ketulenan 999 dan berat setiap keping 31.10 gram. Nilai muka duit syiling ini RM10 dan dijual pada harga RM200 sekeping. Sebanyak 10,000 keping ditempa.

b) Dalam masa yang sama, sebanyak 750 keping duit syiling Peringatan Emas (pruf) yang di perbuat daripada logam emas dengan ketulenan 999.9 turut di terbitkan.

Oleh kerana berat setiap keping duit syiling berkenaan adalah 7.69 gram, maka, nilai muka duit syiling tersebut adalah RM100. So akan dijual pada harga Rm1,800 sekeping.. Fuyyooo!!.. Boleh tahan harga..

c) Turut diterbitkan 25,000 keping Duit Syiling Peringatan Emas Nordic dengan nilai muka duit syiling RM1 yang akan dijual pada harga RM10 sekeping.

So untuk mereka yang berminat nak beli, korang boleh beli dalam set.. iaitu

a) Set 3 dalam 1 (RM2,100 – ada 500 set SAHAJA) dengan set 2 dalam 1 (RM250 – 1,000 set SAHAJA)  yang mengandungi  mengandungi duit syiling emas, perak berwarna dan emas Nordic pruf ;

b) Set 2 dalam 1 mengandungi duit syiling perak berwarna dan emas Nordic pruf.

Kat mana nak beli duit syiling berwarna ni? Duit syiling ni akan mula dijual hari ini dan boleh di beli di MUZIUM dan Galeri Bank Negara Malaysia (MAG di Sasana Kijang. dan juga di Pejabat BNM Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching.

3 thoughts on “Info Duit Syiling Berwarna Sempena Hari Malaysia”

Leave a Reply

Scroll to Top