Skip to main content

Assalamualaikuam…

Perkongsian dari norfanil dot com persoalan mengenai patung dan gambar patung yang ada di rumah.. jom kita baca artikal dari Harian metro har ini..

Soalan:

APAKAH jenis gambar atau objek yang dibolehkan untuk diletakkan di dalam rumah? Ini kerana saya difahamkan haram mempamerkan gambar atau patung di rumah selain malaikat rahmat juga tidak akan masuk ke dalam rumah. Mohon penjelasan lanjut daripada Dr.

HAFIS,
Selangor

Jawapan:

ISLAM melarang meletakkan patung manusia, binatang atau objek lain di rumah.

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya tuan punya gambar ini akan diseksa pada hari kiamat lalu dikatakan kepadanya: ‘Hidupkan barang yang dijadikan dan sesungguhnya malaikat tidak akan masuk rumah seseorang selagi di dalamnya ada gambar (patung).’” (Hadis riwayat Bukhari)

Hanya dalam keadaan tertentu patung dibenarkan seperti yang diriwayatkan dalam hadis bahawa Jibril a.s. pernah meminta izin daripada Nabi s.a.w untuk masuk rumahnya, kemudian kata Nabi kepada Jibril: “Masuklah! Tetapi Jibril menjawab: ‘Bagaimana saya hendak masuk sedang di dalam rumahmu ada cadar dinding yang penuh gambar! Tetapi kalau kamu mahu terus menggunakannya, maka putuskanlah kepalanya atau potonglah untuk dibuat bantal atau buatlah tikar (tikar lantai). (Hadis riwayat Nasa’i dan Ibnu Hibban)

Ia hendaklah tidak sempurna sehingga tidak nampak dibesarkan dan dimuliakan.

Begitu juga dengan patung mainan kanak-kanak, ia dibenarkan kerana bukan dibesar-besarkan. Manakala lukisan benda hidup seperti manusia dan binatang tidak dibenarkan menurut hadis di atas tetapi lukisan pemandangan alam masih dibenarkan.

Gambar daripada kamera diharuskan apabila mematuhi ajaran agama dalam berpakaian dan menutup aurat. Ia juga dilihat berlainan dengan lukisan yang melakar ciptaan sendiri.
Mufti Mesir, Sheikh Muhammad Bakhit menyatakan fotografi adalah tangkapan imej kepada benda yang benar menerusi kamera. Cara itu sedikitpun tidak ada larangannya (Qardawi, 1995: 117).

Cik Na

Cik Na

"The past cannot be changed. The future is yet in your power girl."

4 Comments

 • Nisa Skyline says:

  kalau teddy bear sebesar budak cmne lak? kwn sy dari fiji cakap… x bleh simpan… nanti msa d akhirat patung tuh mntak nyawa…
  ::justasking::

 • dennis says:

  Sebenarnya, still keliru dengan fakta2 yang ada. Apapun, kat rumah memang tak ada gambar2 di dinding. Ada pun cuma anak patung kucing je. Tu pun tersadai. Rasa macam nak buang je esok huhu

 • nashya says:

  kak, kalau anak patung tu saya simpan dalam almari boleh ke ? sebab, kawan saya cerita pasal ni terus saya takut dan simpan dlm almari. sayang lah kalau nak buang macam tu je , sebab patung tu saya simpan drpd sy kecil lg. huhuhuhu *reply kt email saya boleh? 🙂 *

 • luthfi says:

  terimakasih sudah berbagi, sangat bermanfaat.